Tapiokový puding

Zkoušeli jste už tapiokový pudink? Ne? Vyzkoušejte, stojí to za to.

 

Tapioku používali již staří Mayové. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého (také známá i pod názvem yuca). Je jednou ze šesti nejdůležitějších výživových rostlin světa. Z kořenů manioku se získává především škrob, který se používá k výrobě zmiňovaných tapioka perel. Tapioka je zdrojem polysacharidů a  má nízký obsah bílkovin i cholesterolu. Obsahuje hořčík, selen, vápník, fosfor, draslík, železa, kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B.

Kokosové mléko má také mnoho zdraví prospěšných účinků. Má nízký glykemický index a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů.

Tapiokový pudink je tedy bezlepkový, vhodný  pro vegetariány i vegany i pro lidi laktózovou intolerancí. Je lehce stravitelný. Je sice energetický, ale na poměrně dlouho zasytí a dodá potřebnou energii.

Na 6 porcí potřebujeme:

100 g tapiokových perel

300 g vody

300 g kokosového mléka

1 polévkovou lžíci medu, datlového nebo kokosového sirupu

 

Tapiokové perličky namočíme na noc (nebo alespoň na pár hodin) do vody. Pak přilijeme kokosové mléko a sirup a vaříme cca 5 minut do zhoustnutí. Nezapomínáme míchat. Pudink přelejeme do pohárků, skleniček nebo mističek.

Dozdobíme ovocím (jahody, maliny, borůvky – na co máme chuť nebo co máme doma).

Dáme do lednice a vychlazené podáváme. Před servírováním ještě dozdobíme bylinkami – ideální je máta nebo meduňka.

Tip: Použijte na vrchní vrstvu pudinku ovocné pyré (například z manga) a dozdobte borůvkami a lístky máty.