Můj blog o zdravém životním stylu

Co je a co není ZDRAVÁ VOLBA ♡

Zdravá volba je harmonie a vyrovnanost, úcta a pokora, láska a štěstí, zdraví a krása, zdravý životní styl. Zdravá volba není o odepírání si nezdravé stravy. Zdravá volba je o radosti z přípravy zdravého jídla. O pochutnání si a vychutnání si zdravé snídaně, obědu i večeře. A je i o zdravém mlsání. Pokud totiž naše chutě přesměrujeme na skvělou chuť ovoce, zeleniny, luštěnin, oříšků, semínek a různých bylinek, už...

V hlavní roli oranžová: recept na výtečnou a zdravou polévku z dýně hokaido

Jak všichni víme, sezóna cuket a dýní je tady. Jeden druh dýně si ale určitě zaslouží naší pozornost – krásně oranžová dýně hokaido (nebo také Hokkaidó). Mimochodem, víte, že oranžová barva se používá k léčbě negativních emocí a pomáhá léčit strach i depresi?  Symbolizuje také teplo a podporuje naši vitalitu, imunitu a energii. Zdravý životní styl pro každého Dýně hokaido je...

Cuketové placičky bez mouky

Pamatujete, jak jsme si minule psali, že cuketa nebude ležet v lednici? A protože je cuketová sezóna v plném proudu a cukety jsou skvělé pro podporu imunity, detoxikaci a mají hodně vitaminů a minerálů, je potřeba si je vychutnávat a připravovat na různé způsoby. Dnes to bude recept na cuketové placičky. A samozřejmě, že bez mouky. Cuketa je skvělým prostředkem pro detoxikaci organizmu, protože má...

Polévka gazpacho – letní osvěžení plné vitaminů

Gazpacho neboli gaspacho je španělská polévka, která obsahuje hodně čerstvé zeleniny. Podává se studená, a tak je velice vhodná a osvěžující během letních dnů. I když se připravuje na různé způsoby, vždy je nabitá množstvím vitaminů, minerálů a fytonutrientů. Pokud hledáte jednoduchý recept, čtěte dál. Co potřebujeme? 500 g pasírovaných rajčat (pokud je sezona, použijte čerstvé) 1 větší okurka 1...

Cuketa nebude ležet v lednici!

Chcete podpořit svou imunitu? Detoxikovat tělo? Zasytit a dopřát si hodně vitaminů a minerálních látek? Ale přitom přijmout jenom málo kalorií nebo dokonce snížit svou hmotnost? Pokud ano, cuketa je pro vás ta správná, zdravá volba. Vysoký obsah vitaminů a minerálů a nízký počet kalorií Cuketa má vysoký obsah vody a vlákniny. Z vitaminů obsahuje velké množství vitaminu C, dále provitamin...

Mrkvovo-čočková polévka

Kombinace mrkve, červené čočky a zázvoru? Dokonalá chuť zajištěna! Mrkev jistě nemusíme představovat, ale pro připomenutí: je nabitá antioxidanty, které posilují náš imunitní systém. Navíc podpoří náš zrak, je vynikající při onemocněních kloubů, revmatických onemocněních, nemocech střev, astmatu a dokonce slouží i proti rakovině (obsahuje falcarinol, který má silné protirakovinné účinky). Mrkev má i skvělé detoxikační účinky. Najdeme v ní...

Dopřejte si jahody a buďte plní pohody

Červeňoučké, slaďoučké a zdravoučké…ano, jahody. Jsou nejenom krásné a sladké, ale jsou i zdravé. Za svou krásnou barvu vděčí, podobně jako maliny nebo borůvky, flavonoidům – antokyanům. A navíc obsahují jenom málo kalorií, takže se skutečně nemusíme bát si je dopřát. 100 gramů jahod obsahuje přibližně 30 kcal, tedy podobně, jako meloun. A meloun nikdo z nás za energetickou bombu nepovažuje, že? Málo...

Hořčík jako symbol vnitřní vyrovnanosti

Věděli jste, že hořčík neboli magnézium je minerální látka nezbytná pro náš život? Je totiž jednou z nejdůležitějších minerálních látek pro zdraví, krásu, spokojenost a vyrovnanost. Je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v našem těle probíhají, podporuje v těle mnoho enzymatických reakcí a také přeměňuje sacharidy, bílkoviny i tuky na energii. Proto nedostatek magnézia v těle může způsobit vážné zdravotní problémy. Jak...

Chcete být best? Jezte hodně chřest

Lidé si chřest zamilovali už před přinejmenším 5000 lety. Byl oblíbenou zeleninou staré Číny a Egypta a za lék ho považovali už starověcí Řekové a Římané. V ajurvédě se chřest používá k léčení již více jak 5000 let. Královna Nefertiti považovala chřest za jídlo bohů. A miloval ho i císař Augustus. Podoba falického symbolu ale vedla v 19. století k zákazu využívání této zeleniny v penzionátech...

Tapiokový puding

Zkoušeli jste už tapiokový pudink? Ne? Vyzkoušejte, stojí to za to.   Tapioku používali již staří Mayové. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého (také známá i pod názvem yuca). Je jednou ze šesti nejdůležitějších výživových rostlin světa. Z kořenů manioku se získává především škrob, který se používá k výrobě zmiňovaných tapioka perel. Tapioka je zdrojem polysacharidů a  má nízký obsah bílkovin...