Slýcháte, že byste měli jíst „pickles”? A víte, co to vlastně je? Nejde v podstatě o nic jiného než o super zdravou a krásně křupavou kvašenou zeleninu, kterou znali a připravovali již naše prababičky. Tento dávno známý způsob konzervace potravin se teď vrací „do módy“. Naštěstí. Pokud totiž kvašenou zeleninu zařadíme do našich jídelníčků, zcela jistě to poznáme na našem trávení, imunitě a celkové vitalitě.
Elixír pro silnou imunitu
Naše prababičky využívaly metodu kvašení (neboli fermentace) k uchování zeleniny přes zimu, přičemž pravděpodobně netušily, že vynalezly „elixír pro silnou imunitu“. Kvašená zelenina je totiž bohatá na vitaminy, minerály a různé enzymy. Je velice zdravá také proto, že obsahuje probiotika, které jsou balzámem pro naše trávení, protože pomáhají vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru.
Jakou zeleninu můžete kvasit?
V podstatě můžete kvasit jakoukoliv zeleninu. Nejznámější je samozřejmě kvašené zelí. Ale co se týká kvašené zeleniny, nemusíme se „držet při zemi“. Můžeme nakládat mrkev, cibuli, česnek, červenou řepu, květák, brokolici, papriky, cukety, okurky…
Jak připravit kvašenou zeleninu?
Zkuste si připravit například kombinaci květáku, brokolice, cukety, papriky, červené řepy, cibule a česneku.
Připravte si 3 kg směsi květáku, brokolice, cukety, papriky, červené řepy, cibule a česneku, tj. cca 1 květák, 1 brokolici, 2 cukety, 3 papriky, 1 červenou řepu, 1-2 cibule, pár stroužků česneku. Dále budete potřebovat pouze sůl, kmín a vhodnou nádobu na kvašení. Dnes jsou k dostání nádoby, které již obsahují kameny na zatížení a speciální víko (z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to dobrá investice). Pokud nemáte speciální nádobu na kvašení, můžete použít velkou zavařovací sklenici a něco na zatížení.
Na každý kilogram zeleniny si připravte 20 gramů soli a kmín. Na 3 kg zeleniny budete potřebovat 3 litry vody, 60 gramů soli a 1-2 lžíce kmínu. Vodu se solí a kmínem v kastrolku dejte vařit, nechejte projít varem a nechejte trochu vychladnout tak, aby byl nálev pro použití vlažný.
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Zeleninu napěchujte do připravené nádoby a zatižte. Zalijte vlažným nálevem tak, aby byla zelenina úplně ponořená. Pak sklenici uzavřete. Pokud máte speciální nádobu, tato již zpravidla obsahuje víko, které má systém těsnění nastavený tak, aby kvašení probíhalo ideálně. Zeleninu nechte kvasit cca 10 dnů při pokojové teplotě. Pak ji můžete jíst, případně přeložit do menších sklenic a uchovávat v lednici.
Jak často jíst kvašenou zeleninu?
Kvašenou zeleninu si dopřávejte klidně každý den. Můžete ji jíst samostatně nebo jako přílohu k jídlům. Hodí se všude tam, kde jinak přikusujete kyselou okurku nebo kysané zelí. Ale můžete zkoušet i jiné kombinace, fantazii se meze nekladou.
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: