Cuketové placičky bez mouky

Pamatujete, jak jsme si minule psali, že cuketa nebude ležet v lednici? A protože je cuketová sezóna v plném proudu a cukety jsou skvělé pro podporu imunity, detoxikaci a mají hodně vitaminů a minerálů, je potřeba si je vychutnávat a připravovat na různé způsoby. Dnes to bude recept na cuketové placičky. A samozřejmě, že bez mouky.

Cuketa je skvělým prostředkem pro detoxikaci organizmu, protože má nízký obsah kalorií a velmi vysoký obsah vitaminů a minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev. A teď už tedy slíbený recept.

Co potřebujeme?

2 menší cukety

120 g jemných ovesných vloček

1 vejce

2-4 stroužky česneku (podle chuti)

sůl, pepř, majoránka

1 PL kokosového oleje

 

Jak na to?

Cuketu omyjeme a celou nastrouháme. Přidáme ovesné vločky, žloutek, kokosový olej, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Všechno rozmixujeme ponorným mixérem. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh a přidáme ke směsi.  Formujeme placičky a naskládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě při 180 stupních 25-30 minut.

Naše doporučení: Cuketu neloupejte, protože právě slupky cuket obsahují karoteny a hořčík (o důležitosti hořčíku jsme si psali tady), které jsou potřebné ke správnému fungování buněk.

Náš tip: podávejte s červenými fazolemi v rajčatové omáčce. A nezapomeňte na čerstvé bylinky!

Dobrou chuť 🙂

Komentáře