Pravděpodobně víte, že pohanka je super zdravá. Jenomže možná patříte mezi ty, kterým vadí její typická chuť. Pokud ano, slibuji, že v této kaši klasická chuť pohanky není cítit. Naopak, bude se vám zdát, že jíte tu nejdokonalejší čokoládovou pěnu.
Že je tato kaše bez lepku, je vám tím pádem určitě jasné. Jenomže víte co? Ona je i bez cukru! A ano, nezbláznila jsem se a pořád si stojím za tím, že chutná jako ta nejdokonalejší čokoládová pěna.
Tak co, ještě váháte nebo už jste na cestě do obchodu?
Pohanka byla považovaná za potravinu chudých, no dnes se na ni pohlíží jako na výživový zázrak či super potravinu. A to plným právem.
Pohanka je zejména významným zdrojem rutinu, tedy látky, která pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL (tj. toho zlého) cholesterolu. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, kvalitních bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B, C, E) a minerálů (hořčík, draslík, fosfor, železo, selen). Pohanka má blahodárný vliv zejména na naše cévy, trávení, ale i játra.
Pro přípravu pohankové kaše použijeme pohanku lámanku, která se připravuje lámáním pohankového zrna. Velkou výhodou pohanky lámanky je, že ji nemusíme vařit a stačí ji zalít teplou nebo horkou vodou. Tím nejenže můžeme ušetřit čas, ale hlavně nezničíme cenný rutin a vitaminy.
Co budete potřebovat?
100 g pohanky lámanky
1 banán
1 jablko nebo hruška
6 sušených švestek
1 lžíce kokosového oleje nebo kokosového másla (nemusí být)
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
lesní ovoce (maliny, borůvky, rybíz…) nebo jakékoliv ovoce podle chuti
Jak postupovat?
Pohanku lámanku propláchněte, zalijte horkou (ale ne vřící) vodou v poměru cca 1:1,5 (lámanka:voda) a nechejte namáčet přes noc. Ráno přebytečnou vodu zlijte, pohanku dejte do menšího mixéru a rozmixujte. Přidejte nakrájený banán, jablko, sušené švestky, kokosový olej (nebo kokosové máslo), kakao, skořici a všechno spolu rozmixujte. Kaši naservírujte do misky a na vrch dejte lesní ovoce (nebo jakékoliv ovoce, které máte rádi).
Můj tip 1: Pokud je pro vás příprava moc jednoduchá a chcete si kaši ještě vylepšit, nakrájejte hrušku na kostičky a dejte ji do kastrůlku spolu se lžící vody, medu a trochou skořice. Za stálého míchání přiveďte k varu a na mírném stupni vařte, než bude hruška měkčí, ale ne rozvařená. Bude to trvat jen pár minut. Pak odstavte, přelijte horkou hruškovou směsí kaši, a pokud přidáte ještě maliny, výsledná chuť bude fantastická.
Můj tip 2: Při servírování kaše si můžete různě vyhrát a kaši mít pořád jinou. Někdy ji můžete posypat kokosem, jindy oříšky anebo můžete vymyslet jakoukoliv jinou variaci. Já například miluji, když si kaši přeliji mangovým pyré, ozdobím malinami a lístečkem máty. Mňam 🙂
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: