Zkoušeli jste už tapiokový pudink? Ne? Vyzkoušejte, stojí to za to.
Tapioku používali již staří Mayové. Tapioka se získává z kořene manioku jedlého (také známá i pod názvem yuca). Je jednou ze šesti nejdůležitějších výživových rostlin světa. Z kořenů manioku se získává především škrob, který se používá k výrobě zmiňovaných tapioka perel. Tapioka je zdrojem polysacharidů a má nízký obsah bílkovin i cholesterolu. Obsahuje hořčík, selen, vápník, fosfor, draslík, železa, kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B.
Kokosové mléko má také mnoho zdraví prospěšných účinků. Má nízký glykemický index a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů.
Tapiokový pudink je tedy bezlepkový, vhodný pro vegetariány i vegany i pro lidi laktózovou intolerancí. Je lehce stravitelný. Je sice energetický, ale na poměrně dlouho zasytí a dodá potřebnou energii.
Na 6 porcí potřebujeme:
100 g tapiokových perel
300 g vody
300 g kokosového mléka
1 polévkovou lžíci medu, datlového nebo kokosového sirupu
Tapiokové perličky namočíme na noc (nebo alespoň na pár hodin) do vody. Pak přilijeme kokosové mléko a sirup a vaříme cca 5 minut do zhoustnutí. Nezapomínáme míchat. Pudink přelejeme do pohárků, skleniček nebo mističek.
Dozdobíme ovocím (jahody, maliny, borůvky – na co máme chuť nebo co máme doma).
Dáme do lednice a vychlazené podáváme. Před servírováním ještě dozdobíme bylinkami – ideální je máta nebo meduňka.
Tip: Použijte na vrchní vrstvu pudinku ovocné pyré (například z manga) a dozdobte borůvkami a lístky máty.
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: