Mrkvový koláč neboli dort (známý také jako carrot cake) jsem poprvé zkusila asi před rokem. Přiznám se, neměla jsem v něj úplně důvěru, přece jen, koláč s mrkví, no… prostě bála jsme se ho zkusit. Ale! Je vážně skvělý, teď je dokonce jeden z mých nejoblíbenějších. Samozřejmě, není na každodenní konzumování, protože tato varianta obsahuje i cukr a není úplně nejzdravější. Tak příště si možná dáme zdravější variantu, ale teď už pojďme na tuto.
Co potřebujeme?
Na těsto:
¾ hrnku hnědého cukru
4 vajíčka
¾ hrnku vlašských ořechů
4 hrnky nastrouhané mrkve (6 ks mrkve)
¾ hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
2 ČL sody bikarbony
2ČL prášku do pečiva
1 ČL skořice
štipka soli
Na polevu:
100 g másla
200 g lučiny nebo tvarohu
1/2 hrnku práškového cukru (nebo i méně podle chuti)
Jak na to?
Vyšleháme vajíčka s cukrem, přidáme olej a mouku smíchanou se sodou bikarbonou, práškem do pečiva a skořicí. Ořechy nasekáme nadrobno, mrkve nastrouháme a přimícháme k těstu. Vylejeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme při 180°C cca 40 minut, než se těsto přestane lepit (zkoušíme špejlí). Vybereme z trouby a necháme vychladnout.
Lučinu nebo tvaroh vymícháme s máslem a postupně přidáváme cukr. Když je krém krásně hladký, namažeme ho na vychladnutý korpus a celý dort dáme do lednice, aby nám poleva ztuhla. Pak už můžeme krájet a servírovat.
Tip 1: Podávejte ozdobené lesním ovocem, např. malinami a větvičkou máty. Nebo můžete posypat nasekanými ořechy.
Tip 2: Polevu můžete udělat i ve zdravější verzi. Na ni Vám postačí tvaroh, který ochutíte medem a šťávou z citronu.
Tip 3: Mrkvový dort se nemusíte bát servírovat ani při slavnostnějších příležitostech. Právě naopak, sežnete úspěch. Možná jen zbytečně dopředu mužům a dětem neprozrazujte, že je mrkvový 🙂
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: