Červená čočka se zeleninou na indický způsob by se mohla jmenovat také: Dhal z červené čočky se zeleninou. Dhal je indické národní jídlo, používá se pro různé pokrmy připravené z luštěnin a má konzistenci kaše. Kombinace červené čočky, zeleniny a koření je skvělé, protože luštěniny obsahují vysoké množství bílkovin, zelenina obsahuje hodně vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů a použité koření má skvělé účinky na naše zdraví. Například léčivé účinky kurkumy jsou známy již více než 6000 let.
1 cibule
500 g čerstvé nebo mražené zeleniny, např. kombinace květák, brokolice, mrkev
200 g červené čočky
500 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
2 stroužky česneku
1-2 cm čerstvého zázvoru
2 lžičky koření garam masala
1 lžička kurkumy
trošku chilli koření
sůl
citronová šťáva (z poloviny nebo z celého citronu)
Cibuli oloupeme, najemno pokrájíme a osmahneme na kokosovém oleji. Přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, přidáme koření, krátce orestujeme a 10-15 minut podusíme (pokud je potřeba, podlijeme vodou). Přidáme kokosové mléko, promícháme, přidáme čočku a nastrouhaný zázvor. Dusíme cca 10-15 minut, dokud čočka i zelenina nezměkne. Na závěr přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu a podle chuti dosolíme, případně ještě přidáme koření garam masala. S chutí si prostě vyhrajte a dolaďte ji. Pokrm můžeme servírovat posypaný sekaným koriandrem, petrželkou nebo jarní cibulkou. Dobrou chuť 🙂
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: