Dip z pečeného lilku

Pokud hledáte recept na dip, který bude bez lepku, veganský, plný cenných látek pro naše zdraví a navíc jednoduchý, jste tady správně a čtěte dále.
Pomazánka z lilků… Baba Ganoush… jde o orientální dip z pečených lilků, který se podává zejména s arabským či indickým chlebem Naan. Připravit Baba Ganoush není nijak složité, ale já vám dnes přináším recept na dip z lilku v ještě jednodušší variantě. Typicky obsahuje Baba Ganoush i sezamovou pastu tahini, kterou samozřejmě můžete přidat, ale nemusíte. V originální receptuře se pomazánka na závěr mixuje, aby měla hladkou konzistenci. My ji mixovat nebudeme, ale jenom rozmačkáme vidličkou. Tak pojďme na to.

Co potřebujeme?
1 lilek
2 stroužky česneku
šťáva z půlky citrónu
sůl, pepř

Jak postupujeme?
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Lilky opláchneme, osušíme a podélně překrojíme. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme cca 30 minut. Pak plech s lilkem vyndáme a necháme vychladnout. Lžící vydlabeme dužinu, a protože slupka obsahuje mnoho cenných látek pro naše zdraví, nevyhodíme ji, ale nakrájíme ji nadrobno a přidáme k dužině. Přidáme propasírované stroužky česneku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Všechno spolu rozmačkáme vidličkou a promícháme. A… skvělý dip je hotový.

Dip z pečeného lilku

Tip: Dip z pečeného lilku podávejte s pečenou zeleninou a čerstvými bylinkami. Chutná skvěle. 

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Stažením ebooku dáváte souhlas se zpracováním Vašich údajů potřebným pro zasílání akčních nabídek, článků a newsletterů s tématikou ohledně zdravého životního stylu. Ujišťujeme Vás, že Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů. Seznamte se s našimi zásadami ochrany osobních údajů.