Polévka z mungo fazolek

Znáte fazolky mungo? Pokud ne, je nejvyšší čas seznámit se. Fazole mungo pochází z Indie, mají olivově zelenou barvu a jsou výborným zdrojem bílkovin, hořčíku, železa, vápníku, draslíku, vlákniny a vitaminů skupiny B. Tak si z nich pojďme připravit polévku.

Co potřebujeme?
200 g mungo fazolí
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička kurkumy
1 lžička koriandru
1 lžička římského kmínu
1 lžička mleté skořice
1 proužek mořské řasy Kombu
2 cm čerstvého zázvoru
šťáva z 1 citronu
sůl, pepř

Jak postupujeme?
Mungo fazole zalijeme vodou a necháme namáčet několik hodin nebo přes noc. V hrnci na kokosovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když je cibule měkká a zlatavá, přidáme nadrobno nakrájený česnek, kurkumu, koriandr, římský kmín a skořici. Všechno společně krátce orestujeme. Přidáme přecezené mungo fazolky, mořskou řasu Kombu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme, dokud fazolky nebudou měkké. To bude trvat cca 30 – 40 minut. Když budou fazolky měkké, přidáme sůl, pepř, šťávu z citronu a nastrouhaný zázvor. Zamícháme a můžeme podávat. Polévka je výborná i další den (dny), kdy se chutě vzájemně krásně propojí.

Můj tip 1: Pokud chcete, aby měla polévka krémovou konzistenci, můžete část polévky (nebo i celou) rozmixovat.
Můj tip 2: Mořskou řasu Kombu použít nemusíte, ale pokud ji použijete, luštěniny budou díky ní lépe stravitelné. Tato řasa obsahuje vysoké množství jódu (Číňané ji používají na problémy se štítnou žlázou), má detoxikační účinky (odvádí z těla toxiny a chrání organismus před vstřebáváním těžkých kovů), zvyšuje vitalitu, jasné myšlení, inteligenci i dlouhověkosti. A to už stojí za to vyzkoušet ji, co myslíte?

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Stažením ebooku dáváte souhlas se zpracováním Vašich údajů potřebným pro zasílání akčních nabídek, článků a newsletterů s tématikou ohledně zdravého životního stylu. Ujišťujeme Vás, že Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů. Seznamte se s našimi zásadami ochrany osobních údajů.
Komentáře