Fantastická černá čočka beluga

Znáte černou čočku? Věřím, že ano, ale pokud ne, neváhejte a co nejrychleji se seznamte. Je totiž skvělá! Je nejenom výživná a zdravá, ale i báječně chutná a vypadá také skvěle.

A už některé z vás slyším: Nikdy si nevzpomenu luštěniny namočit! Nemám čas tak dlouho tu čočku vařit! Tak s tím neuspějete – černá čočka se namáčet nemusí a vařit ji také nebudete déle než 30 minut. Tak co říkáte? Zkusíte to s ní? Věřím, že si ji zamilujete tak jako já.

Černá čočka má vysokou nutriční hodnotu, takže zasytí. Obsahuje také velké množství vlákniny, co znamená, že nám naše trávení poděkuje. Černou barvu také nemá pro nic za nic – obsahuje velké množství antioxidantů (ty chrání naše buňky před volnými radikály). A je skvělým zdrojem vitaminů skupiny B a hořčíku (minerálu pro zdraví, krásu, spokojenost a symbolu vnitřní vyrovnanosti). A jako bonus – je přirozeně bezlepková.

Co potřebujeme?

200 g černá čočka beluga

1 brambor

2 cibule

2 PL kokosový olej

4 PL sójová omáčka Tamari

2 PL lahůdkové droždí

Jak na to?

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na kokosovém oleji. Pak přidáme propláchnutou černou čočku. Přilijeme vodu tak, aby nám zakrývala čočku, a vaříme (vodu nesolíme) 25 – 30 minut (v případě potřeby dolijeme vodu). Když je čočka téměř hotová, přidáme nastrouhaný brambor a ještě 5 minut povaříme. Pak přidáme sójovou omáčku Tamari a lahůdkové droždí (oboje můžeme přidat podle chuti), zamícháme a máme hotovo.

Tip: Na slavnostnější příležitost můžeme černou čočku podávat s lososem, šťouchanými brambory a zelenými fazolkami s česnekem.  Já jsem to takto udělala a chutnalo všem 🙂

Černá čočka beluga

Zkuste sami – vždyť čočka nemusí být jenom na kyselo. 

 

 

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Stažením ebooku dáváte souhlas se zpracováním Vašich údajů potřebným pro zasílání akčních nabídek, článků a newsletterů s tématikou ohledně zdravého životního stylu. Ujišťujeme Vás, že Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů. Seznamte se s našimi zásadami ochrany osobních údajů.