Mrkev jistě nemusíme představovat, ale pro připomenutí: je nabitá antioxidanty, které posilují náš imunitní systém. Navíc podpoří náš zrak, je vynikající při onemocněních kloubů, revmatických onemocněních, nemocech střev, astmatu a dokonce slouží i proti rakovině (obsahuje falcarinol, který má silné protirakovinné účinky). Mrkev má i skvělé detoxikační účinky. Najdeme v ní betakaroten, vitaminy A, B1, B2, C, D, E, K, dále hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i spoustu velice důležité vlákniny.
Červená čočka zas až tak známá není, což je veliká škoda. Je velmi lehce stravitelná a bohatá na vlákninu – zasytí, upraví trávení a je vhodná i při redukční dietě. Obsahuje i velké množství minerálů, zejména selen, draslík, hořčík, mangan, fosfor, zinek. Obsahuje i významné množství železa, a tak by neměla chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností. Z vitaminů obsahuje zejména vitaminy skupiny B, obzvlášť vitamin B6, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu a funkci mozku, a tak může pomoci zlepšit náladu nebo odstranit deprese. Navíc má červená čočka nízký glykemický index, a tak je vhodná i pro diabetiky. Výhodou je, že ji nemusíte dopředu namáčet a uvaříte ji velice rychle. Polévka se díky ní krásně zahustí, a tak do ní nepřidáte ani špetku mouky.
5 ks mrkve
1 hrnek červené čočky
2 červené cibule
1 stroužek česneku
1 PL kokosového oleje
čerstvý zázvor
bobkový list
1 ČL koriandr
1 ČL kurkuma
sůl, pepř
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Omytou mrkev nakrájíme na kolečka, čočku propláchneme vodou. Česnek oloupeme. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
V hrnci rozehřejeme kokosový olej, přidáme cibuli a osmažíme. Už cítíte tu krásnou vůni?
Přidáme mrkev a promícháme. Přidáme propláchnutou červenou čočku, nastrouhaný zázvor a znovu promícháme. Zalijeme cca 1 litrem vroucí vody, osolíme, přidáme bobkový list, koriandr a kurkumu. Vaříme 10 – 15 minut, do změknutí mrkve. Přibližně dvě třetiny polévky rozmixujeme. Na závěr přidáme prolisovaný česnek a polévku podle chuti ještě dosolíme.
Tip: Podávejte s čerstvou petrželkou a čerstvě namletým pepřem.
Dobrou chuť 🙂
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: