V hlavní roli oranžová: recept na výtečnou a zdravou polévku z dýně hokaido

Jak všichni víme, sezóna cuket a dýní je tady. Jeden druh dýně si ale určitě zaslouží naší pozornost – krásně oranžová dýně hokaido (nebo také Hokkaidó). Mimochodem, víte, že oranžová barva se používá k léčbě negativních emocí a pomáhá léčit strach i depresi?  Symbolizuje také teplo a podporuje naši vitalitu, imunitu a energii.

Zdravý životní styl pro každého

Dýně hokaido je čím dál víc populární a oblíbená i u nás. Možná je to díky našemu stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl a možná také kvůli tomu, že je relativně levná, takže si ji může dovolit koupit snad opravdu každý. A pokud máte svoji zahrádku, její pěstování se určitě také vyplatí. Připravit z ní totiž můžete nespočet jídel – od polévky až po dezert. A navíc – pokud vás dýňové recepty nebaví kvůli tomu, že dýně musíte loupat, skvělá zpráva! Hokaido se neloupe! Jí se i se slupkou!

Dýně hokaido pro zdraví

Dýně hokaido je bohatá na vitaminy a minerály, je tedy obrovským přínosem pro zdraví a zdravou výživu. Z vitaminů obsahuje například vitamin A, B, C, E, K, kyselinu listovou nebo kyselinu pantotenovou.  Z minerálů zase tak důležitý hořčík (pamatujete si, proč? Pokud ne, podívejte se sem), vápník, fosfor nebo draslík.  Dýni Hokaido mohou konzumovat i diabetici, a protože má vysoký obsah vlákniny a jenom málo kalorií, je vhodná i při redukční dietě.  No a samozřejmě, neobsahuje lepek, takže ji spokojeně mohou konzumovat i lidé s bezlepkovou dietou.

Dýně hokaido může působit preventivně proti chronickému zánětu a mnoha civilizačním onemocněním, protože obsahuje mnoho antioxidantů, tedy látek, jejíchž molekuly omezují aktivitu volných kyslíkových radikálů.  Obsahuje hodně vlákniny, pozitivně tedy působí i na náš trávící systém. Pomáhá pročišťovat organismus, a tak je vhodná i pro detoxikaci. Dýňové semínka mohou zase pomáhat při potížích s prostatou (zejména pánové po padesátce by na ně neměli zapomínat a měli by si je dopřávat).

Polévka z dýně hokaido – zdravý recept dostupný pro každého

Co potřebujeme?

1 dýně hokaido

1 cibule (žlutá nebo červená)

čerstvý zázvor (cca 3 cm)

2 PL kokosového oleje

sůl, pepř

bílý řecký jogurt

dýňový olej

dýňová semínka

Jak na to?

Příprava polévky z dýne hokaido je skutečně velice jednoduchá. Dýni hokaido nemusíte vůbec loupat! Jenom ji důkladně omyjte, rozřežte, odstraňte část se semínky (ty můžete vysušit a podávat místo chipsů) a nakrájejte na kousky. Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmažte na kokosovém oleji, pokud nebude sklovatět. Pak přidejte na kousky nakrájenou dýni a ještě chvíli orestujte. Přidejte vodu tak, aby dýně byla ponořená. Přidejte na kousky nakrájený zázvor, osolte a vařte cca 15 minut (než bude dýně měkká). Pak celou směs rozmixujte a podle chuti dosolte a opepřete.

Náš tip: polévku z dýně hokaido podávejte ozdobenou bílým řeckým jogurtem, dýňovým olejem a přisypte klidně i dýňová semínka. Klidně buďte kreativní a „namalujte“ na polévce obrázek – nejlépe abstraktní 🙂

Vždyť jíme i očima, tak ať nádherná oranžová barva potěší náš zrak, výtečná chuť potěší náš jazýček a vysoký obsah vitaminů a minerálů rozproudí energii a zažene únavu.

 

 

Komentáře