Pamatujete, jak jsme si minule psali, že cuketa nebude ležet v lednici? A protože je cuketová sezóna v plném proudu a cukety jsou skvělé pro podporu imunity, detoxikaci a mají hodně vitaminů a minerálů, je potřeba si je vychutnávat a připravovat na různé způsoby. Dnes to bude recept na cuketové placičky. A samozřejmě, že bez mouky.
Cuketa je skvělým prostředkem pro detoxikaci organizmu, protože má nízký obsah kalorií a velmi vysoký obsah vitaminů a minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev. A teď už tedy slíbený recept.
Co potřebujeme?
2 menší cukety
120 g jemných ovesných vloček
1 vejce
2-4 stroužky česneku (podle chuti)
sůl, pepř, majoránka
1 PL kokosového oleje
Jak na to?
Cuketu omyjeme a celou nastrouháme. Přidáme ovesné vločky, žloutek, kokosový olej, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Všechno rozmixujeme ponorným mixérem. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh a přidáme ke směsi. Formujeme placičky a naskládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě při 180 stupních 25-30 minut.
Naše doporučení: Cuketu neloupejte, protože právě slupky cuket obsahují karoteny a hořčík (o důležitosti hořčíku jsme si psali tady), které jsou potřebné ke správnému fungování buněk.
Náš tip: podávejte s červenými fazolemi v rajčatové omáčce. A nezapomeňte na čerstvé bylinky!
Dobrou chuť 🙂
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: