Proč potřebujeme jod aneb bez jodu to nejde

Jod je esenciální, tedy pro náš život nezbytná minerální látka. Každoročně dokonce slavíme Mezinárodní den jodu (6. března), který nám má připomínat, jak je jod pro naše tělo potřebný, důležitý a nepostradatelný. Jod přispívá k normální funkci štítné žlázy, je důležitý pro správnou funkci metabolismu, ale i pro krásnou kůži a duševní pohodu. Nedostatek jodu může způsobit dokonce i opožděný psychický vývoj. V minulosti totiž nebyl výskyt vývojových poruch intelektu (kretenismus, onemocnění charakterizované zaostalým fyzickým i psychickým vývojem), výjimkou. Proč je ale jod tak důležitý? Kde ho najdeme a kolik ho vlastně potřebujeme? 

Proč je jod tak důležitý?

Jod je důležitý zejména pro správnou funkci štítné žlázy. Podílí se totiž na tvorbě hormonů štítné žlázy. Hormony štítné žlázy následně ovlivňují mnoho funkcí v těle. Správný růst, funkci nervové soustavy (včetně mozku) a svalů (včetně srdečního svalu), hladinu cholesterolu, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, naši sexualitu…

Jak se projevuje nedostatek jodu?

Jod je velmi důležitý pro štítnou žlázu. Pokud štítná žláza nemá jodu dostatek, dochází u ní ke strukturálním (zvětšení štítné žlázy, tzv. struma) i funkčním (hypothyreóza, snížená funkce štítné žlázy, nedostatek hormonů štítné žlázy) změnám. Dalšími projevy může být porucha látkové výměny (metabolismu), nesoustředěnostzvýšená únava, suchá kůže, nárůst hmotnosti, zvýšení hladiny cholesterolu, anémie (chudokrevnost), zácpa nebo pocit chladu v končetinách, u žen  pak poruchy menstruačního cyklu, problémy s otěhotněním nebo neschopnost donosit dítě.

Kolik jodu potřebujeme?

Naše potřeba jodu se mění na základě věku i zdravotního stavu. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout 150 mikrogramů jodu denně. U těhotných a kojících žen je dávka vyšší, a to 250 mikrogramů denně. Pokud totiž dojde k nedostatku jodu u plodu nebo u dětí, vzniká riziko poruch vývoje, růstu, motoriky i inteligence.

Jak jod získat?

Samozřejmě nejlepším způsobem, jak přijímat jod, je přijímat jod ve stravě.  Jod obsahují zejména mořské řasy, chaluhy, ryby a mořské plody. Jod se přirozeně vyskytuje také v některých minerálních vodách (obsahuje ho např. Vincentka).
V České republice se navíc prodává jodovaná sůl, tedy sůl, do které je jod přidáván. Pořád je to ale sůl, takže i jodovanou sůl bychom měli používat pouze v nezbytném množství, abychom nezatěžovali organismus sodíkem. Nadbytek soli je totiž spojen s rozvojem hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění.

Sůl obohacená jodem
Pokud z nějakého důvodu nemáme nebo nepřijímáme dostatek jodu a chceme, aby byla zajištěna dostatečná denní dávka jodu, můžeme využít doplňky stravy. Na trhu je jich několik, přičemž za zmínku určitě stojí doplněk stravy Magne Harmony, který kromě jodu obsahuje i hořčík (hořčík přispívá ke snížení míry únavy a o jeho důležitosti jsme psali například tady) a extrakt z ginkgo biloba (jinan dvoulaločný, označován také jako strom dlouhověkých a moudrých).

Můžeme se předávkovat?

Tak jako téměř u všeho, i u jodu platí, že je nebezpečný nejen jeho nedostatek, ale i jeho přemíra. Na co si musíme dát pozor? V našich zeměpisných podmínkách u většiny z nás pravděpodobně nehrozí, že bychom se předávkovali nadměrnou konzumací mořských ryb, řas nebo mořských plodů. Určitě se ale vyhněte příjmu přesolených uzenin a polotovarů.

Jod má vliv na základní funkce našeho těla a ovlivňuje nás doslova od početí až do smrti. Jednoduše, bez jodu to nejde.

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Stažením ebooku dáváte souhlas se zpracováním Vašich údajů potřebným pro zasílání akčních nabídek, článků a newsletterů s tématikou ohledně zdravého životního stylu. Ujišťujeme Vás, že Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí a budeme je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů. Seznamte se s našimi zásadami ochrany osobních údajů.