Máte plnou zahrádku nebo lednici cuket a nevíte, co s nimi? Cuketová sezóna je v plném proudu, a tak je potřeba ji využít. Pokud chcete podpořit svou imunitu, detoxikovat tělo, dopřát si hodně vitaminů a minerálních látek, ale přitom přijmout jenom málo kalorií nebo dokonce snížit svou hmotnost, cuketa je pro vás ta správná, zdravá volba. Více si o přínosech a účincích cukety můžete přečíst v článku Cuketa nebude ležet v lednici.
Dnes mám pro vás recept na zdravou cuketovou polévku. Připravíme si ji bez mouky, ale zato s obsahem zdravých tuků – použijeme kokosový olej a kokosové mléko. Je to naprosto jednoduchá, ale velmi chutná polévka. Pusťme se tedy do její přípravy.
1 cuketa
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
sůl, pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na kokosovém oleji. Přidáme omytou a na kousky nakrájenou cuketu, promícháme, osolíme a zalijeme vodou (nebo domácím zeleninovým vývarem) tak, aby byla zelenina ponořená. Vaříme cca 10-15 minut. Ke konci vaření přidáme nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme a opepříme. Polévku necháme trochu vychladnout, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme do hladké konzistence. Můžeme podávat.
Náš tip: cuketovou polévku můžete zakápnout zdravým panenským olejem, můžete ji podávat s kousky celozrnného pečiva opečeném na kokosovém oleji nebo ji můžete posypat bylinkami a dýňovými semínky. Dobrou chuť!
Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook: